За какво служи съпротивителният бански костюм?

Както подсказва името, съпротивителният бански костюм увеличава съпротивлението на водата и по този начин прави тренировките по-трудни и интензивни. Вижте за какво са предназначени съпротивителните бански костюми и как можете да ги използвате за своите тренировки.

За какво служи съпротивителният бански костюм?

Съпротивителните бански костюми Drag Shorts са специално помощно средство, което не се среща често или дори няма да го забележите по басейните. Предназначени са за напреднали плувци, които искат да увеличат натоварването по време на тренировките си или да подобрят физическата си кондиция. Тук важи старото правило: „След тежки тренировки водим леки битки“.
 
 

От какво са направени съпротивителните бански костюми?

Съпротивителните бански костюми са изработени от mesh материал, т.е. от специална мрежеста материя, и винаги се носят върху класическия бански костюми. Те са унисекс, така че се ползват от жени и мъже. Мрежата на банския костюм е двуслойна и много хлабава. Тя задържа вода между двата слоя, което затруднява движението на плувеца. Банският костюм става увеличава своя обем, като по този начин разваля хидродинамичната форма на тялото. Следователно плувецът трябва да преодолее по-голямото съпротивление на водата и да приложи повече сила, за да може да плува.

 

Полезен съвет

Тренировките за съпротива са най-добрият начин за изграждане сила, издръжливост и подобряване на постиженията на плувеца. В сравнение със сухата тренировка като дърпане на ластик, плуването със съпротивителен бански е по-естествено.
 
Ако и това не ви е достатъчно, за увеличаване на максималното съпротивление във водата към съпротивителния бански може да добавите педълси и пулбуй за плуване
 
Не е толкова лесно, колкото изглежда. Съпротивлението е значително, така че използването на съпротивителни помощни средства може да бъде вредно за плувци, които все още не са усвоили правилната техника.