За какво се използва дъската за плуване?

Плувната дъска е универсално помагало за плувна тренировка. С нея могат да плуват както деца, така и възрастни, а благодарение на разнообразните варианти с дъската могат да се тренират всякакви плувни стилове. Не на последно място, дъската за плуване е страхотно допълнение към тренировките по плуване както за начинаещи, които тепърва научават основите, така и за опитни плувци, които искат да подобрят своята плувна техника.

Плувната дъска е едно от основните помощни средства за плуване и заедно с плувния буй, педълсите и плавниците е част от основната екипировка на всеки плувец. Тези четири основни помагала се срещат най-често при обучението по плуване и те не трябва да липсват при никоя тренировка или урок за начинаещи или професионални плувци.
 

 

Кой ще се възползва от дъската за плуване?

Плувната дъска е чудесен партньор за начинаещи плувци, защото притежава плаваемост и подемна сила, осигуряващи необходимата опора на тези, които тепърва се учат да плуват, например при заучаване на плъзгането по инерция, както и за придобиване на по-добра стабилност и отработване на правилната позиция на тялото.
 
Дъската е подходяща и за напреднали плувци. Най-често тя се използва за повишаване на ефикасността на работата на краката, както и на тяхната издръжливост. Често срещан вариант при плуване с дъска е например 6х50 м кроул крака с дъска.

Начини за захващане на дъската за плуване

 

 

Можете да използвате дъската при всички плувни стилове

Можете също да практикувате движението бътерфлай вълна с дъската. Дръжте дъската пред себе си в положение по корем. След това последователно натискате с хълбоците и двата си крака надолу, създавайки вълна бътерфлай. За улесняване на упражнението препоръчваме използването на плавници за плуване.
 
Дъската има наистина широка гама от приложения. Можете например също да отработите краката при плуване по гръб. Хващате я пред вас от двете страни и я притискате към гърдите си. Ако ви е по-удобно, можете да прегърнете дъската с цели ръце. След това просто лягате на водната повърхност по гръб, оттласквате се от стената на басейна и ритате с изпънати крака, подобно на крака кроул. 
 
С плувна дъска можете лесно да тренирате тласкане с крака при бруст. Просто дръжте дъската пред себе си и се фокусирайте върху работата на краката си. Дъската ви помага да задържите горната част на тялото си на повърхността, така че се стремете долната част от тялото да не потъне. Това се постига с правилни тласъци с краката.
 
Дъската е подходяща и при кроул тренировки, тъй като благодарение на своята плаваемост поддържа тялото ви в идеална хоризонтална позиция и го предпазва от потъване. Можете отново да държите дъската пред себе си в легнала позиция и просто да ритате правилно с крака. 
 
Можете също така да практикувате и ритане настрани, докато държите дъската пред себе си с една ръка, а другата е покрай тялото ви и плувате на една страна. По време на това упражнение се отработва страничното дишане. Тренирайте също така ръце кроул чрез фиксиране на едната ръка върху дъската и напълно се концентрирайте върху работата с другата.
 

 

Полезен съвет

Ако често използвате дъската за плуване, облягате се на нея и ползвате нейната плаваемост, може да се появят болки в раменете. След по-продължително плуване с дъска, не забравяйте да включите плуване с отпуснати рамене. Например плуване по гръб с успоредно загребване.
 
Ако тренирате краката плувайки по гръб, не поставяйте дъската върху водата с цялата й повърхност, а само с ръба. Ще плувате по-бързо и ще поддържате по-добре посоката.
 
Преобръщането във водата е възможно и с плувна дъска. Опитайте и вие. :-)