За какво се използва пулбуят за плуване?

Като оставим настрана приликата му с бишкота, пулбуят е помощно средство за плуване, което използваме предимно при тренировки на ръце кроул. Поставя се между краката на плувеца за да се обездвижат. За улесняване на изпълнението на упражнението приближете пулбуя към центъра на тялото и обратното. Научете повече за това популярно тренировъчно средство. 

Пулбуят за плуване е едно от основните средства за плуване и заедно с плувната дъска, педълсите и плавниците е част от основната плувна екипировка на всеки плувец. С тези четири основни помощни средства ще се срещнете най-често при тренировките по плуване.
 

 

Какво представлява пулбуят за плуване? 

Средата на пулбуя е извита и стеснена, за да може удобно да се постави между краката. За да не се изплъзва има разширени краища. Пулбуят за плуване лесно фиксира краката успоредно и не позволява на плувеца единични тласъци. Така той се концентрира изцяло върху тренировката на ръцете.  
 
Пулбуят също предлага известна плаваемост, като помага да се поддържа тялото в идеалната хоризонтална позиция за плуване. Така пренасочваме изцяло вниманието си от това дали краката не потъват към дъното към нужната работа с ръцете.
 
 

За кого е подходящ пулбуя за плуване?

При обучение на начинаещи, пулбуят ще повдигне позицията на тялото им и по този начин ще помогне на плувеца да балансира по-добре и да се концентрира върху работата с ръцете. Едно от упражненията може да бъде „догонването“ с пулбуя, което прилагаме за елиминиране на недостатъчното изпъване на ръката в началото на загребването. По време на „догонването“ ръцете трябва да се срещнат изпънати напред, като по този начин принуждават плувеца да остане по-дълго в изпъната позиция на тялото.
 
За опитни и обучени плувци едно от най-често срещаните плувни упражнения е плуването с педълси и пулбуй. Постига се максимална интензивност при работа с ръцете.
 
 

Полезен съвет:

За да повишите темпото при тренировка, използвайте пулбуй за плуване в комбинация с плувни педълси.
 
Опитайте се да поставяте пулбуя не само между бедрата, но го преместете и между глезените. Опитайте да плувате така 100 метра. Как реагира коремът ви? :-) 
 
Не използвайте пулбуя за плуване само за ръце кроул. Тренирайте с този уред ръцете си при гръб или бруст. По-сръчните могат да го използват и за бътерфлай ръце.