Как да изберем плавници?

Плавниците са чудесен спътник както за начинаещи, така и за опитни плувци. Те разнообразяват тренировките, ускоряват плуването и спомагат за правилната позиция на тялото във водата. Знаете ли как  да изберете подходящи плавници, за да превърнете тренировката си в удоволствие, а не в мъчение?

Видове плавници

 
Плавниците могат да бъдат къси или дълги, тесни или широки, меки или твърди, с цяла пета или само с каишка, заострени или равни, или дори напълно оригинално оформени. Ключът към избора е отговорът на въпроса – какво искаме да постигнем с тях и за каква цел са ни необходими?

 

Как трябва да пасват плавниците?

При избора най-важното е плавниците да стоят добре. Трябва да прилепват към крака и да не се изхлузват по никакъв начин. Ако сгънем пръстите на крака, плавникът не бива да се отделят никъде от него, а трябва да остане прилепнал. Ако ритате с крак във въздуха, плавникът дори не трябва да помръдва. При това обаче не бива да убива на пръстите. Плавниците имат отпред отвор за оттичане на водата, през който и пръстите се подават навън. Имайте предвид, че при плуване във водата плавниците по-лесно могат да се изхлузят от стъпалата и затова е препоръчително да се изберат по-стегнати, но без да убиват твърде много. За тези с по-тесен крак е нужен по-стегнат плавник, особено в глезена, а пръстите да са по-свободни към отвора. Така по-добре ще се концентрирате върху правилното плуване с плавници, вместо постоянно да се чудите дали няма да ги изгубите. :-) 
 
 

 

Плавници с каишка или цяла пета?

Определено препоръчваме да са с цяла пета за начинаещи. Усилието от плавниците с цяла пета се разпределя по-добре върху стъпалото на плувеца, което улеснява движението му. Плавниците с каишка обикновено се избират от плувци, които са опитни и държат да имат по-хлабави глезени. Плавниците с каишка трябва да се избягват от тези, които имат проблеми с ахилесовите сухожилия и каишката върху сухожилието им създава неприятни усещания.
 

Меки плавници 

Те са особено подходящи за начинаещи. Мекото перо на плавника осигурява плавно движение на краката във водата. Не е нужно да се влага твърде много усилие при изтласкване. Меките плавници помагат на начинаещите да поддържат правилна хоризонтална позиция във водата, като краката на плувеца не потъват към дъното. Могат обаче да се използват и от по-напреднали плувци, които трябва да тласкат по-интензивно, за да увеличат темпото си. Тези плавници са сред най-често срещаните по басейните, защото са универсални и много адаптивни. Лично препоръчваме плавниците BornToSwim за по-широки стъпала или Aqua Sphere Microfin за по-тесни.
 

Твърди плавници

Те имат по-твърдо перо, което не се огъва. Затова създават по-голямо съпротивление във водата. Това изисква да влагате повече усилие, но пък и плувате по-бързо. Такива плавници са по-подходящи за по-напреднали и по-силни плувци или за тези, които вече имат сила в краката, тъй като плуването с тях е по-натоварващо. С твърдите плавници обикновено се плува на по-ниски обороти отколкото с по-меките. От друга страна, ако овладеете добре техниката на плуване с тях, няма да усетите как ще стигнете до другия край на басейна. Типични представители на тези модели са Tyr Hydroblade или Speedo Fastskin Kick fin.
 
 
 

Дълги плавници 

Те са по-подходящи за начинаещи или за плуване в открити води. Те спомагат за развиване на по-бързо темпо, по-лесно удържане на позиция във водата и подобряване на гъвкавостта на глезена на плувеца. Само внимавайте, в басейни понякога не обичат да ги виждат и често има забрана за използването им. Дълги плавници са например Finis Long Floating Fins.
 
 
 

Специални плавници за плуване

Някои плавници са специално оформени и служат за различни цели. Finis Positive Drive Fins, например, са подходящи за всички плувни стилове, включително бруст. Благодарение на разширението им около цялото стъпало, а не само класически отпред, ходилото може да загребва и при крака бруст.
 
С формата си ще ви заинтригуват и плавниците Aqua Sphere Alpha, които са асиметрични и по-хидродинамични, което позволява по-естествено движение на краката, а освен това са направени от порест материал, който е по-лек и плава. Затова тези плавниците остават да се носят по повърхността и не може да потънат :-). Те също са подходящи за всички плувни стилове.
 
 

Как се плува с плавници?

С плавници можете да плувате всички стилове, с изключение на крака в стил бруст. Те не се плуват с плавници. Евентуално може да опитате, но няма да постигнете нищо! :-) Можем да тренираме с плавници бътерфлай, гръб и, разбира се, крака кроул. Препоръчваме плуването с плавници да се комбинира и с други помощни средства за плуване, особено с плувна дъска или педълси. 

Полезен съвет!

Плавниците се обуват само във водата. Когато са сухи, се поставят значително по-трудно, отколкото намокрени. Мокри може лесно се нахлузят и по този начин не само пестите усилия, но преди всичко удължавате живота на самите плавниците. Когато се слагат на сухо, петата на плавника често се разцепва, затова е препоръчително обуването да става само във водата и така да се съхранят възможно най-дълго. :-)
 
 
Последен съвет: В края на плуването направете 200 м бътерфлай крака с плувна дъска и плавници. Не е излишно да укрепите малко коремните мускули. :-)