Как да изберем очила за плуване

Питате се как да изберете правилните очила за плуване? От тази статия ще научите как да процедирате при избора си и какви са възможностите за избор на очила за плуване. Днес се предлагат твърде много очила за плуване, като изборът зависи също и от личните предпочитания, така че никак не е лесен, но въз основа на собствения си опит ще опишем и подберем конкретни най-популярни и според нас най-добри модели

Избираме очила за плуване по цвят

Цветът на стъклата е първото нещо, което забелязваме при избора на очилата за плуване. Не става въпрос обаче само за външния им вид, но и за функцията, която изпълняват. Едни създават ефект на по-ясна видимост във водата, докато други, напротив, приглушават светлината, като всеки цвят е подходящ за различна среда.
 
1) За плуване в закрити басейни са по-подходящи прозрачни и по-светли стъкла. Предимството им е, че осигуряват ясна видимост без изкривяване на цветово възприятие и затова са подходящи за басейни, където светлината е по-слабо. В случая няма да сгрешите, ако изберете прозрачни стъкла. Всъщност те са много универсални.
 
2) За плуване в басейни на открито, в морето или в открити води, са по-подходящи по-тъмните очила. За предпочитане опушени, огледални или поляризирани, които заглушават слънчевата светлина и не натоварват очите.
 
3) За плуване едновременно на открито и закрито? Разбира се, можем да използваме тъмни очила за плуване на закрито и светли за плуване на открито, но целта е да оптимизираме своя комфорт. Подборът на поляризирани очила за сутрешно плуване в басейн, където осветлението е слабо, или обратното, на прозрачни стъкла при ярко слънце, може излишно да развали удоволствието ви от плуването. Затова е препоръчително да имаме специални очила и за двата случая.
 

 

Избираме очила за плуване според предназначението им

1) За плуването за отдих са най-важни комфортът и добрата видимост. Ако се затруднявате какви очила да изберете, то за случая по-големите очила са по-адаптивни към лицето. Сред плувните очила за любители, които сме изпробвали и с удоволствие препоръчваме, са например унисекс Aquasphere Kaiman. Специално сред плувкините са фаворити Speedo Flexiseal. Изборът, разбира се, е въпрос на лични предпочитания, но и двата модела са най-популярни в своите категории и са с добри препоръки.          
 
2) Плувните очила за състезания често биват по-малки и са с по-нисък профил, за да минимизират съпротивлението на водата. Техните разновидности имат малко или никакво уплътнение, наричат се ​​черупки и отнема известно време да свикнем с тях. Водещи модели при плувните очила за състезания са Arena Cobra Ultra Swipe и Speedo Fastskin Pure Focus Mirror, както и Speedo Fastskin Hyper Elite Mirror. За качествата на тези професионални очила свидетелства и тяхната популярност.
 
3) Триатлонистите се нуждаят от широко зрително поле, за да виждат какво се случва покрай тях. Следователно очилата за триатлон обикновено са широки с голям ъгъл на видимост. В същото време тези очила трябва да са издръжливи и с високо уплътняване, за да издържат на евентуален сблъсък с друг състезател. Поради факта, че състезанията са в открити води, те често имат димни, огледални или поляризирани стъкла. Доказан модел за триатлон е Aquasphere Kayenne.
 
4) С диоптрични плувни очила плуването е много по-приятно. Възможността за ясно виждане под вода променя живота на много хора, които имат проблеми със зрението. За съжаление възможностите за диоптрични очила са ограничени и няма голям избор, но във всеки случай се радваме, че такъв вариант изобщо съществува. 
 
 

 

Избираме очила за плуване според възрастта и пола

1) Повечето очила за плуване са унисекс, така че са подходящи както за мъже, така и за жени.
 
2) Жените са с по-малки лица и класическите унисекс очила понякога не са им удобни. Следователно дамските очила за плуване имат по-малки окуляри, за да пасват по-добре на очните им кухини. Рамките също са по-малки, за да стоят по-добре очилата. В сравнение с унисекс очилата, дамските очила имат разделена каишка за по-добро закрепване на коса вързана на опашка. Не на последно място за тези очила е създаден по-нежен дамски дизайн.
 
3) Детските очила за плуване се разделят на категории според възрастта 2-6 години и 6-14 години. Тези за най-малките са съобразени с малките детски лица, за да не убиват и да не пропускат вода, като в същото време са изработени от устойчиви материали, за да издържат на детските игри във водата. Много популярни са очилата за плуване Swimaholic Danube, които покриват голяма част от лицето и стоят здраво върху него. 
 

 

Полезен съвет

Очилата за плуване рано или късно ще се запотят. Зависи от много фактори като температура на водата, пот, външна температура и други, но все пак препоръчваме да се прочете статията за това, как правилно да се грижим за очилата за плуване, така че да издържат възможно най-дълго време.
 
 
Ако очилата за плуване не пасват, опитайте да регулирате мостчето (средната част между окулярите) и я сменете с по-малка/по-голяма, ако очилата позволяват това. С правилното регулиране на каишката може много добре да се регулира тяхното прилепване към лицето. Не поставяйте каишката веднага зад ушите си, а я преместете по-нагоре към темето на главата.
 
В асортимента ни има над 300 вида плувни очила от всевъзможни цветове, видове и предназначения, така че със сигурност всеки ще успее да направи своя избор.