Как да изберем буй за плуване?

Буят за плуване е чудесен и все по-популярен помощник в открити води, при плуване на дълги разстояния или закаляване. Съществуват различни видове, затова е добре да сме запознати с тях, за да изберем правилния за нас

 

Защо да плувам с буй?

Препоръчително е да използваме плувен буй преди всичко за собствената си безопасност! Той ще ни помогне много, ако надценим силите си, както и при мускулни спазми. Можем лесно да се облегнем на буя и да се отпуснем. Но преди всичко, благодарение на буя, ставаме по-забележими за останалите плувци или преминаващите лодки и кораби. Използвайки плувен буй, си осигуряваме необходимата безопасност в открити води което дори може да ни спаси живота.  
 

Как се плува с буй 

Плувният буй се закопчава около кръста с помощта на каишка, която е съставна част от буя. Каишката е прикрепена към буя, което ни дава достатъчно свобода по време на плуване. Буят плава свободно зад плувеца без да му пречи и в същото време е незабавно на разположение при нужда.  
 

 

Плувен буй с или без пространство за съхраняване на вещи?

Плувният буй може да бъде с или без пространство за съхраняване на вещи. Буят за плуване без такова пространство обикновено е по-евтин и подходящ за непретенциозни плувци. Този буй осигурява достатъчна видимост и безопасност при плуване. Подходящ е за тези, които искат да бъдат забележими в открити води за другите и при необходимост, да се опрат върху него. Препоръчваме Swim Secure Tow като класически буй без камера за съхраняване на вещи.  
 
Буят с място за съхранение е подходящ не само за плувци, които изминават по-големи разстояния, но и за изследователи, които искат да преплуват до другия бряг и да се върнат пеша. Буят с място за съхранение е подходящ и за тези, които се притесняват да оставят ценностите си без надзор на плажа. Плувците, които използват буй с камера за съхранение, имат контрол не само върху своята безопасност, но и върху личните си вещи, които са прибрани на сигурно място. В зависимост от размера вътре могат удобно да се съхраняват ключове, чехли, кърпа, мобилен телефон, дрехи за смяна, бутилка вода и подобни неща, които могат да ви бъдат необходими. Най-популярен е наложилият се вече Swim Secure Dry Bag, буй с достатъчно голямо пространство за съхранение. 
 

 

Как се надува плувен буй?

Буят за плуване се надуват лесно с уста, така че не е необходима помпа. Повечето се надуват с помощта на еднопосочен клапан, който след това се притиска или развива и буят отново спада. Добре е да знаете, че при буя с камера за съхранение не се надува самата тя, а страничната камера. Така, ако е необходимо, може да отворите буя по време на плуване и да ползвате необходимите неща, без да се налага изпускането на буя. След изпускане на въздуха буят се побира навсякъде и не заема много място.
 

Какъв размер плувен буй да избера?

 
Дори и най-малкият буй може да бъде от значителна помощ. Колкото по-голям е той, толкова по-голяма подемна сила има. Със закупуването на по-голям буй не може да направите грешка. Разликата между буйовете, когато са обезвъздушени, не е толкова голяма. За дамите обикновено е достатъчен размер s-m (20-28 л), а за мъже препоръчваме l-xl (35-50 л). Размерът на буя за плуване се различава главно по размера на пространството за съхранение за вещи и общата товароносимост.
 

Плувни буйове за специални цели

Буйовете с и без място за съхранение не изчерпват асортимента. Има много други видове създадени за специални цели. За по-добра нагледност избрахме няколко специални буя, които заслужават внимание.
 
Буй за плуване на дълги разстояния – За плуване на дълги разстояния най-подходящ е буят Swim Secure Tow Float Elite, който има удобна мрежа за съхранение на напитки. Той предлага бърз и удобен достъп до енергийна напитка, гел или магнезий, без да бъде нарушена за дълго плувната тренировка. Така веднага може да продължите да трупате изплувани километри. 
 
За SwimRun или за излет – Друг специализиран буй е Swim Secure Wild Swim Bag, който е предпочитан при състезанията по SwimRun, но също и за туристи, които знаят как умело да използват буя с допълнителни презрамки като класическа раница на гърба, както и като буй за плуване.
 

 

Полезен съвет:

Въпреки че буят не е спасително помощно средство, добре е да използваме висококачествени и маркови плувни буйове със сертификат. Снабдяването с евтини и немаркови продукти може да се окаже подвеждащо и рисковано.
 
Функцията на плувните буйове можем да сравним с тази на предпазните колани в автомобилите или велосипедните каски. Буйовете не бива никога да липсват при плуването в открити води. Те не пречат на забавлението във водата, нито на по-продължителните плувни тренировки и никога не е излишно да имате под ръка практичен помощник.