Да пиеш или да не пиеш. Това е въпрос и към плувците.

Носите ли си бутилка с вода на басейна? И ако е така, колко често посягате към нея по време на тренировка? Може да ви изненада, но много плувци изобщо не се интересуват от режима си на пиене. В същото време дехидратацията ни дебне дори в басейн, пълен с вода...

Скрита загуба на течности

Най-големият трик се крие във факта, че плуването е физически натоварваща дейност, по време на която тялото губи течности и минерали, но чувството за жажда във водата често остава „скрито“ и там дори не си и помисляме за пиене. Освен това не чувстваме, че се потим, както при други дейности на сушата. Едва някои прокрадващи се признаци на дехидратация ни напомнят, че е трябвало да снабдим тялото си с няколко по-сериозни глътки. А как да разберем, че сме премалели от дехидратация? Слабост, мускулни спазми, ускорен пулс, отпадналост... това са симптоми, които винаги трябва да ни навеждат на мисълта, че нещо липсва на тялото по време на тренировка и че нещо не е наред. Ето затова определено е нужно да вземаме на сериозно приема си на течности.

 

Пийте преди да ожаднеете


Основният съвет е – не чакайте жаждата. Вземете бутилка вода със себе си и включете „почивки за пиене“ в тренировъчния си график. На едни ще им е удобно да пият на всеки 15 минути, за други ще е по-лесно според броя преплувани дължини да направят почивка в „депото“ за зареждане. В началото може да се наложи да си напомняте да пиете, докато този ваш нов навик стане рефлекс. Разбира се и тук важи – разумно и с мярка. Целта определено не е да изпиете литър вода и да плувате с пълен стомах. Ще направите много по-добра услуга на тялото си, ако мислите за питейния си режим в часовете преди същинската тренировка. Ако ходите на басейн вечер, помислете за приема на течности през целия ден, ако сте сутрешен плувец, не ходете на басейн само със сутрешното си кафе. Наваксването с приема на течности в последния момент не е додбра идея.

С какво да напълним бутилката?

От съществена важност е чистата вода. А когато тренирате интензивно, минерална вода или йонна напитка също ще ви свършат чудесна работа. Това е начин да снабдите тялото си с натрий, магнезий или калий, т.е. веществата, които то губи по време на физическа активност, а техният дефицит води до вече споменатата умора, неразположение или крампи. Някои плувци разчитат на собствени рецепти и забъркват напитки от вода и прясно изцеден сок с добавена щипка сол. Но йонните напитки, които може да намерите в течна или прахообразна форма в магазините, също са решение.

Последен съвет...

Препоръчвам да вземете нещо по-сладко за пиене, като йонна напитка, чист сок или такъв разреденен с вода. Първо, това ще ви помогне да възстановите захарите си, второ, сладкото след плуване ще ви помогне да се освободите от вкуса на хлор в устата си.