7 правила за здравословно закаляване

Ето, че му дойде времето! Навън става студено и това означава следното – сезонът на закаляването е тук! Обичате да плувате навън и затова искате да се закалите? В това няма нищо лошо, напротив. Закаляването е здравословно, но трябва да знаете как да го провеждате правилно, за да не си навредите. Питате се как да го постигнете? Имаме няколко добри съвета за вас.

Закаляване

На първо място, трябва да кажем, че закаляването като цяло е полезно – както за физическото, така и за психическото здраве. Нараства броят на плувците, които предпочитат да плуват в открити води не само през лятото, но и през есента и зимата. Искате ли и вие да се присъедините към тях?

Чреззакаляване, може да предотвратите настинки, високо кръвно налягане и алергии. Вие също ставате психически по-устойчиви на стрес или други смущения. Закаляването е подходящо за всички, но при деца и възрастни хора е нужно закаляването да протича по-умерено. За здравословен живот е оптимално  закаляването да започне още в детството и да се провежда през целия живот. От начало полека и постепенно, в идеалния случай всеки ден или поне редовно. След три седмици ще се появят първите положителни ефекти, така че не се отчайвайте и упорствайте.

 

Otužilci ve voděНе забравяйте, че ако прекъснете процеса на закаляване, след няколко седмици закалката ви ще се намали и ако въобще прекъснете процеса за по-дълго време, ще трябва да започнете почти отначало. Може да започнете с постепенно обтриване, например с мокра кърпа или сюнгер за 3-5 минути. Когато свикнете с това, преминете към обливане или вземете душ за около 2 минути. Увеличете постепенно интензивността и продължителността на закаляващите бани.

 

Ако имате смесителна батерия на душа, може да регулирате постепенно температурата на водата и постепенно да я намалявате. Започнете от краката нагоре, без главата за начало. Следващият етап вече е плуване в студена вода, като продължителността зависи от температурата на водата, въздуха и степента ви на каленост. Важно е движението във водата, а не престоя в пълна със студена вода вана. Това е така, защото тялото лесно изстива без движение и тогава ефектът би бил обратен и опасен за здравето.

И така, какви са правилата, които трябва да следвате?

Последователност - Със закаляването е най-добре да се захванете още в края на лятото. Ако го оставите чак за зимата, препоръчваме да започнете със закаляване под душа и едва след известно време да стигнете до открит водоем.

Редовност - Закаляването трябва да се провежда всеки ден, например студен душ сутрин или преди сън. Щом този ред бъде прекъснат от болест, ваканция или по-дълга пауза, започнете всичко от начало.

Възраст - Закаляването се счита за здравословно, но трябва да подхождате с внимание към себе си и да вземете предвид своята възраст.

Безопасност - Съобразявайте се със своите възможности и мислете за своята безопасност.

Здравословно състояние - Започнете закаляването, само когато се чувствате напълно здрави и в добро психическо разположение.

Дългосрочен план - Закаляването е като маратон и определено не е въпрос на една седмица.

Отговорен подход - Ако решите да се калявате, ви е нужен отговорен подход към себе си и грижа, мотивирана от съображения за личната безопасност.

Плувни аксесоари за калени плувци

Когато излизате да плувате навън при всякакви метеорологични условия, не забравяйте да защитите главата си с качествена неопренова шапка, която ще запази главата ви топла. За открити води е подходящ плувен буй, той ви служи не само за отличителен фар, но побира и личните ви вещи, а при внезапна слабост във водата може да се хванете за него. Също е нужно да виждате добре под и над водата, за което са ви необходими очила за плуване, по възможност тези за триатлон, които ще ви осигурят видимост във всички посоки. 

Ако искате сериозно да плувате при всякакви метеорологични условия, ще ви свършат работа още някои аксесоари, които ще направят по-приятно излизането от водата. Изберете парка за плувци или халат за плувци, за да не настинете. Кърпа за бързо подсушаванеи може би дори водни обувки или чехли, за да не се налага да мокрите обувките си. И важна забележка в заключение: никога не влизайте под горещ душ след къпане в студена вода, тъй като рискувате да нарушите кръвообращението си. Ако не сте сигурни за състоянието на здравето си, консултирайте се с вашия личен лекар относно процеса на закаляването.