УДАВЕТЕ СТРЕСА В БАСЕЙНА

Цял ден бързаме, под напрежение сме, в главата ни протичат безброй мисловни процеси, които бихме могли да опишем като една колосална заря от идеи и грижи. Мозъкът ни е обсебен от мисли от момента, в който се събудим, до момента, в който заспим. Непрекъснато се фокусираме върху това, което трябва да се случи.
Но какво ще кажете да спрете и да изключите поне за половин час?
 
Можем да ви дадем съвет как да постигнете това.
Плуването, както и другите спортове, ни носи редица ползи за здравето. Но освен това може да бъде чудесно средство за психическо разтоварване и в сравнение с други спортове, то често е по-голямо, отколкото например при бягане.
Тези, които бягат, със сигурност ще се съгласят, че не винаги успяват напълно да изключат и да се съсредоточат само върху настоящия момент. Но във водата е съвсем различно. В момента, в който скоча в басейна, настъпва спокойствие. Концентрирам се само върху себе си и движението във водата.
 
 
От водата винаги ще получите много бърза обратна връзка, ако помислите за нещо различно дори за момент. Не веднъж поради невнимание съм глътвала хлорирана вода. И както предполагам всички знаете, хлорираната вода не е особено приятна. Поне не и за мен.
 
Защо именно плуването?
Голямо предимство на плуването е, че в сравнение с други спортове, сътресението върху ставите и костите е минимално, всъщност такова изобщо няма. Следователно плуването може да се счита за средство за релаксация и в известен смисъл представлява и активна регенерация за тези, които са се насочили към спортни дисциплини, различни от плуването.
Плуването е всъщност един от най-комплексните спортове. Използвайки различни стилове постепенно включваме всички групи мускули, като дори и най-малките мускули в тялото постоянно участват в движението. Именно затова смятам, че плуването в днешните съвсем не леки времена е един от най-добрите начини да изключите поне за момент и да се съсредоточите само върху себе си.
 
 
Както след всяка друга физическа дейност и след плуване се отделят хормони на доброто настроение – ендорфини и серотонини. Именно благодарение на тях се чувстваме толкова страхотно! Хормоните ни влияят по всяко време на деня, така че независимо дали отиваме да отмием стреса сутрин, по време на обедната почивка или вечер, резултатът винаги е един и същ – страхотен!
В заключение
Мен лично много ме забавляват недоумяващото изражение на хората около мен, когато в понеделник сутрин в 7 часа съм с усмивка от ухо до ухо. Винаги реагирам с готовност, че водата и движението правят чудеса.
Така че скачайте без колебание в басейна и денят ви със сигурност ще бъде по-хубав.