Плуване с деца – как да екипираме малките плувци

Експедиция с багаж като за едноседмична ваканция, чанти с всякакви размери, а вие сте съсипани още преди да сте тръгнали. Да вземем децата на плаж не означава непременно, че трябва да си създадем главоболия. Просто трябва да знаете какво да опаковате и как да подготвите децата. Ние бихме искали да ви помогнем да се насладите на тези моменти заедно с вашите малчугани и да не се колебаете в избора на оборудване за плуване.

 
 
Дете край водата или в басейна
Да ходим да плуваме с децата е нещо съвсем естествено. Но всяко дете е с различен характер и се нуждае от различно време, за да се научи да плува правилно. Важно е да проявявате респект към детето и да не го насилвате за нищо. Дори и най-малката грешка може да стане причина детето да свързва водата с неприятно преживяване, а преодоляването на лошото преживяване винаги е трудно и отнема много време. Като помощници могат да ви послужат детските помагала за вода, например плувните колани, нудълсите, жилетки и други. За щастие днес са на разположение не само ръкавчета и пояси, така че имате избор.
 
Деца, които все още не са плувци
Постепенно се запознават с водата. Те трупат опит, но имат нужда от помощ. Еволюцията напредва и помощните средства за деца също претърпяват развитие и усъвършенстване. Благодарение на тях ще се научат да плуват и ще се понижи стреса при контакта с водата. Вероятно най-добрият помощник в наши дни са плувните колани с различни размери. Тези колани имат предимството, че държат детето над повърхността на водата. Голямо предимство на тези колани е, че отделните поплавъци може да се отстраняват поотделно и по този начин детето плува с все по-малка опора. Подобни са и детските жилетки, с които детето се чувства още по-безопасно и естествено. Нищо не пречи на движенията му.
 

 
Любимите ръкавчета също се предлагат във варианти от различни материали и с различен дизайн. Подходящи са за най-малките деца (до четири годишна възраст), които наистина се страхуват. За разлика от плувните колани са по-компактни. Интересно помощно средство са кръгчетата, които осигуряват по-добра плаваемост. Всъщност става дума за ръкавчета, но са от дунапрен и не се надуват. За първите контакти с водата е важна играта. Чудесно могат да послужат например нудълсите или играчки, които правят контакта с водата по-приятен и естествен,
 
 
Деца, които вече могат да плуват
Радостта винаги е голяма, когато вашето дете постигне ниво „плувец”. Това означава, че е усвоило контакта с водата и може някакси да плува. С напредване на нивото детето вече ще се нуждае от нова екипировка, като нов бански костюм за юноши или девойки, очила, шапки и други неща, които постепенно ще използва.
Банските за момичета, които може да са цели или половинки,  изглеждат като дамските бански, но са с размери за деца и подрастващи, т.е. просто са по-малки. Банските за момчета също може да закупите в различни варианти. По-устойчиви шорти, тежкарски джамъри или бански без крачоли тип „бриф”. Със сигурност ще оцените издръжливостта и функционалността на банските, когато децата ви лудуват в тях край водата.
 
 
За детските очила е важно да стоят добре на лицето, а също и да уплътняват добре около очите. Децата също ще оценят широкото зрително поле, когато могат да виждат прекрасно във всички посоки. Трябва само да изберете цвят или мотив, който им харесва или който подхожда на банския им. Плувната шапка може да се възприеме като аксесоар, но и тя има своето място в екипировката на малкия и подрастващия плувец. Укротете дългата коса и предпазете кожата на главата от изгаряне.
И накрая, важно е да запомните, че колкото и добър плувец да е