Как да се грижим за очилата за плуване

Току-що сме преплували първите дължини с новите си очила и сме възхитени колко добре ни пасват и колко добре виждаме през тях. За да се съхранят такива възможно най-дълго, трябва да умеем да се грижим правилно за тях. Предстои да научим как да полагаме правилни грижи за нашите очила за плуване.

 

 

Какво се случва с очилата за плуване с течение на времето?

1) Запотяват се – Слоят против замъгляване изчезва с времето и очилата за плуване рано или късно започват да се замъгляват.
2) Появяват се драскотини – Особено огледалните очила за плуване са много поддайни на надраскване.
3) Силиконовата лента се къса – При свалянето и поставянето може да се случи с времето силиконовата лента около главата да се напука и скъса.
4) Напукване на рамката – Централната носова част може да се напука при честа употреба или прекомерно разтягане.
5) Уплътнението се нагъва – Когато очилата остареят, когато ги сушим върху радиатори или са излагани на слънце, силиконовото уплътнение се нагъва.
6) Очилата се пълнят с вода – Това се дължи на деформация или втвърдяване на уплътнението под окулярите на очилата.
 

Колко време издържат очилата за плуване?

 
На този често задаван въпрос отговорът не е еднозначен. Случва се очилата да бъдат подменяни след само няколко седмици, а друг пъти след цели пет години. Зависи колко често плуваме, дали два пъти на ден или два пъти месечно? Продължителността на живота на очилата за плуване очевидно зависи от честотата на употреба, но и преди всичко от правилно полаганите грижи. Средната продължителност на живота на качествените очила за плуване обикновено е около две години.
 
 

Как да се отнасяме към очилата, за да издържат възможно най-дълго?

 
1) Избягвайте да докосвате вътрешната част на очилата. Не ги бършете с пръсти, кърпа или дори носна кърпичка. Отвътре има фабрично покритие против замъгляване, което може да бъде повредено. За тези случаи се използва антифог спрей, който частично възстановява слоя против замъгляване.
 
2) Носете очилата в защитна торбичка или калъф, за да ги предпазите от преждевременно надраскване. Често не се предлага защитна опаковка към очилата за плуване и трябва да се закупи отделно. Препоръчваме да се оставят очилата да изсъхнат след употреба и чак след това да се съхраняват в защитен калъф. 
 
3) Не оставяйте очилата върху радиатор или на слънце за дълго време. Силиконовите части като уплътнението и каишката се деформират на слънце и топлина. Пластмасовите части на очилата пожълтяват и тогава стават по-податливи на механични повреди и могат да се напукат.
 
4) Използвайте спрея против замъгляване не само за подновяване на слоя против замъгляване, но и като почистващо средство. След известно време под стъклата се образува мъгла, която трябва да се избърше. Най-добре е да се нанесе антифог отвътре върху стъклата, да се остави да изсъхне и, ако е необходимо, внимателно да се забърше с мека кърпа. В случай, че е нанесен твърде много спрей върху стъклата, да се излее излишното количество и да се остави останалото да изсъхне върху стъклата.  
 
5) Не ги забравяйте на басейна. :-)
 
 
 

Очилата за плуване повреждат ли се от солената вода?

 
Солената вода не поврежда очилата за плуване, но е добра идея да се отнасяте към тях със същото внимание, както след използването им в хлорирана вода. Солената вода също е агресивна и препоръчваме след употреба очилата обилно да се изплакват под студена, чиста течаща вода и да се оставят да изсъхнат от само себе си на открито. Но нито на слънце, нито върху радиатор! 
 

Как да разбера кога е време за нови очила за плуване?

 
Както бе отбелязано в увода, установено е, че средната продължителност на живота на очилата за плуване е около две години. За съжаление дори и най-добрите очила за плуване се износват с времето. Със всяко загребване се увеличава броят на драскотините по очилата и замъгляването зачестява, а уплътнението се влошава. При плуване в басейна очилата събират вода, ластикът се разтяга, при пристягане остават отпечатъци около очите. От всеки плувец зависи колко далеч ще остави очилата си да „доплуват“. Едни хора използват очилата си до пълно унищожение, а други си подаряват нови няколко пъти в годината. Вярно е обаче, че страхотното усещане от плуването с нови водни очила просто си струва. :-) 
 

Полезен съвет:

 
Не намокряйте очилата си, преди да скочите във водата. Така те ще издържат по-дълго, без да се замъглят. Ако очилата се запотят, можете да ги изплакнете с вода и след тренировка да ги третирате с нов слой против замъгляване.