Как да изберем тапи за уши?

За много плувци тапите за уши за плуване са важен аксесоар, макар той да изглежда незначителен. Събрали сме цялата важна информация на едно място. Научете как да избирате правилните тапи за уши.

Защо са нужни тапите за уши за плуване?

 
Тапите за уши за плуване предотвратяват навлизането на вода в ухото и ушния канал. Те предотвратяват възпаление на вътрешния ушен канал и други увреждания, които могат да възникнат в ухото във връзка с водата, т.нар. „ухо на плувец“ или „ухо на сърфист“. Затова на всеки с подобни проблеми или тези, които просто не обичат да им влиза вода в ушите, препоръчваме да използва тапи за плуване. Важно е да изберем подходящите за нас, за да избегнем евентуални инфекции или болка и да предотвратим навлизането на вода в ушите.
 
 
 

Какви са видовете тапи за уши за плуване?

 
Тапите за уши с фланец са с конусовидна форма с няколко фланеца, които действат като бариера срещу вода и са пригодени за поставяне в ушния канал. Тапите за уши с фланец са най-продаваните и могат да се използват многократно. Благодарение на това свое качество са подходящи за начинаещи плувци. Колкото повече фланци имат тапите, толкова по-здраво уплътняват. Препоръчваме Speedo BioFUSE  с най-много фланци. При добро съхранение издържат много километри плуване. Просто се измиват у дома с хладка вода и се оставят да изсъхнат.
 
 
Ергономичните тапи за уши са оформени така, че да уплътняват канала на ухото и да прилягат плътно към външното ухо. Чифт ергономични тапи за уши се доставят специално оформени за дясното и лявото ухо.
 
 
Моделируемите силиконови тапи са най-добрият избор за тези, които не харесват тапи за уши, пъхнати в ушния канал. Силиконовият уплътнител се оформя на топка и „залепва“ отвора на ухото. Недостатъкът на моделируемите силиконови тапи е, че могат да се използват само няколко пъти. Не могат да се мият, задържат прах, ушна кал и други нечистотии. Силиконовите тапи се поставят преди потапяне във вода. В по-студена вода силиконът може малко да се втвърди, след което е по-трудно да се оформи. Силиконовият уплътнител се втвърдява с времето и по този начин губи ефикасността си. След кратка употреба тези тапи трябва да се сменят с нови, но пък създават страхотен запечатващ ефект.
 

 

Как да използваме тапите за уши правилно?

На първо място, трябва да се отбележи, че тапите не са подходящи за гмуркане. Не е опасно да се гмуркаме до около един, два метра под повърхността и да ползваме шнорхел. Става въпрос за правилното изравняване на налягането в ушите и, ако не осигурим това на ухото, има опасност от по-сериозни проблеми. Подобно е на ситуацията в самолета, където изравняването на налягането също трябва да се извършва по правилен начин. Не използвайте сила, когато поставяте тапите за уши. Поради индивидуалната форма на ушите, тапите ще стоят малко по-различно при всеки.  

 

Какви са тапите за уши за плуване при децата?

Децата обичат водните игри, докато ушите им не се напълнят с вода. Качествените тапи за уши за деца ще помогнат за предотвратяване на заглъхването и болките в ушите. Всъщност детските тапи за плуване се различават от моделите за възрастни само по размера. Те отчитат всички структурни особености на малкия и тесен ушен канал и перфектно предпазват детето от ушни инфекции, които могат да възникнат след престой в басейна. Силно препоръчваме използването на моделиращите се силиконови тапи за уши за деца, но те изискват помощ от възрастен при поставяне и вадене. При децата препоръчваме тапите за уши да се закрепят с детска шапка за плуване. Не само рискът от загуба на тапите ще бъде по-малък, но и тяхната ефективност ще се увеличи.
 
 

Полезен съвет:

Препоръчваме да използвате тапите за плуване заедно с плувна шапка. С шапката за плуване вие ​​покривате тапите за уши, като по този начин минимизирате риска от загуба на тапите и увеличавате тяхната защита.
 
Внимавайте със „сухоземните“ памучни, дунапренови или восъчни тапи за поглъщане на шум. Те не са водоустойчиви и не вършат необходимата работа. Тапите за шумоизолиране не са същите като тапите за плуване. Те са от съвършено различен тип.