Как да изберем състезателен бански костюм

Сезонът на състезанията по плуване е в разгара си, а това означава само едно. Масово се търсят състезателни бански костюми. С основание можем да твърдим, че те са нещо като истинско бижу за всеки плувец и в същото време последното парче от мозайката за постигане на добри постижения. И така, как да избираме състезателни бански костюми, какво да търсим и кое не е важно? Какви са критериите за избор?

Дължината на трасето за плувне играе ли роля при избора?

Един от най-важните фактори е дължината на трасето, което плувате. За скоростно плуване, можете лесно да изберете бански с най-висока компресия. Напротив, при плуване за издръжливост на дълги разстояния, банските с по-голяма гъвкавост са по-добри. За средни разстояния е добре да направите компромис. Жените избират между отворен и затворен гръб (плуването по гръб обикновено изисква втория).
 

Специален ли е материалът на състезателния бански?

Друг фактор е материалът. Повечето бански костюми са изработени от въглеводородни, т.е. карбонови влакна. Това е не само причина да ги наричат „карбони“, но и осигурява повечето от важните им свойства, напр. значителна водоустойчивост, адаптивност към тялото на плувеца или компресия, която също е важна по време на състезанията. Всяка марка обаче има своя собствена специфика, затова и сертификатът на FINA е много по-важен (QR кодът на гърба на банския). Той гарантира, че банският отговаря на всички състезателни условия и правила. Не на последно място са цената и цвета, разбира се, за да се отличавате от останалите.  
 
 
 

Състезателни бански за деца

При по-малките плувци избора на състезателен бански се базира на удобството. Ето защо, ако детето не се състезава всеки уикенд и не ходи на различни първенства, спокойно изберете класически бански костюм, който да има състезателна кройка, разбира се. Такива бански са не само по-удобни, но и по-достъпни. Предлагат се от Speedo например. Що се отнася до по-добрите състезателни бански костюми, изборът е подобен на тези за възрастни. 
 

Как да пробвате и обличате състезателен бански?

Да облечеш състезателен бански е малко изпитание. Отнема време и изисква търпение. Има обаче няколко трика. Първата стъпка винаги е да подвиете силиконовата лента по краищата на банския. Банските костюми се обличат най-добре, на суха кожа. Изтеглят се постепенно върху бедрата и ханша, а при жените – над гърдите – малко по малко. Избягвайте резки движения, пазете ги от досег с пръстени, дълги и остри нокти и няма да ги повредите. Запомнете, това изисква време преди състезанието. Когато банският е правилно облечен, той трябва да пасва навсякъде по тялото и да ви позволява да клякате. Не трябва да е хлабав около мишниците, гърдите, ханша, в края на крачолите, за да не влиза вода под банския. 
 
 
 

Как да се грижим за банския си костюм, за да издържи възможно най-дълго?

Поддръжката им не се различава от тази на класическите бански костюми. Главно трябва да бъде възможно най-елементарна. След употреба изплакнете банския с чиста вода възможно най-скоро, използвайте само прах за пране за деликатни тъкани или за предпочитане никакъв, не използвайте омекотители и ги изсушете в идеалния случай далеч от източник на топлина. Дори и да спазвате всички тези препоръки, своите най-добри свойства банският костюм си запазва в рамките на приблизително 12 до 15 състезания, след което материалът може вече да не отговаря изцяло на всички необходими критерии. Топ състезателите имат нови бански костюми дори за всяко важно състезание. 
 
 
 

Накрая няколко съвета:

 
- всеки от нас се нуждае от различен бански костюм, така че не се притеснявайте да изпробвате повече видове бански, преди да намерите правилния за вас
 
- банските със сигурност няма да направят от нас шампиони, това е въпрос на усърдие
 
- ако за първи път избирате бански или все още не сте сигурни кой е правилният, по-добре се отбийте в магазина ни за проба, ние знаем какво да ви посъветваме.