Как да изберем шнорхел за плуване?

Плувният шнорхел все по-често се среща в плувните басейни, тъй като се превръща в много популярно помощно средство за плуване, както и в помагало за тренировки. Все пак остават някои въпроси, които е редно да изясним преди покупката.

Каква е разликата между шнорхела за плуване и този за гмуркане?

Преди всичко е важно да изясним каква е разликата между шнорхелите за плуване и за гмуркане. Шнорхелът за плуване, познат като челен или централен шнорхел за плуване, се опира о челото и стои пред главата, към която е закрепен с помощта на специална каишка. Шнорхелът за гмуркане пък минава отстрани на главата и се захваща към силиконовата лента на маската. С шнорхела за плуване можем да плуваме лесно и бързо без сътресения, докато той неизменно остава на мястото си – в устата и на челото. Класическото плуване с шнорхел за гмуркане е трудно, той не стои на едно място. Шнорхелът вибрира по време на плуване. За по-умелите плувци обръщанията с шнорхел за гмуркане изобщо не са възможни.
 
 

Защо да плуваме с шнорхел?

 
Както начинаещите, така и напредналите плувци могат да се възползват от шнорхела за плуване. Плуването с шнорхел ни позволява да държим главата си наведена по време на плуването. Така се концентрираме по-добре върху перфектното изпълнение на техниката на загребване, без да въртим тялото си при вдишване или да завъртаме и повдигаме главата.
 
Концентрирането върху правилното изпълнение на загребването без допълнителните движения по време на класическото странично вдишване може да подобри усещането ни за водата.
 
Шнорхелите за плуване спомагат за водоравното положение на тялото. Много плувци са склонни да повдигат при вдишване главата си повече, отколкото е необходимо, и това нарушава ритъма на цялостното движение. Шнорхелът ни принуждава да държим главата си ниско и равно, което допринася за по-добрата хоризонтална позиция на тялото.
 
Шнорхелът допринася за равномерното движение на краката. Равномерната работа с краката често бива прекъсвана по време на класическо вдишване. С шнорхела за плуване можете напълно да се концентрирате и да правите ритмични тласъци.
 
Шнорхелът за плуване може да се използва и за хипоксични тренировки (плуване с ограничено снабдяване с кислород), за аеробни тренировки и увеличаване на белодробния капацитет.
 
 

Шнорхели за плуване с или без еднопосочен клапан?

 
По-висококачествените шнорхели за плуване са оборудвани с еднопосочен клапан, който предотвратява навлизането на голямо количество вода в шнорхела и улеснява издухването му обратно, ако водата попадне в тръбата. Клапанът обикновено се намира в долната част на шнорхела. Плуването с шнорхел с еднопосочен клапан е много по-комфортно. Един от най-продаваните шнорхели за плуване с клапан, който със сигурност ви препоръчваме, е Finis Snorkel.
 
Шнорхелите за плуване без клапан са популярни главно заради цената. Когато водата навлезе в тръбата без клапан, издухването ѝ от шнорхела е значително по-трудно. Без необходимата практика при плуване с шнорхел без клапан, част от водата винаги остава в тръбата и плуването става много трудно за начинаещите.
 
 
 

Избираме плувни шнорхели според предназначението

 
Начинаещият определено трябва да избере шнорхел с еднопосочен клапан и по-широка тръба. Той се нуждае от достатъчен приток на въздух, за да не се налага да се занимава с техниката на дишане и да може напълно да се концентрира върху правилната техника на плуване. Не се налага да извършва ротации, за да може да поеме въздух, и плувецът може да се фокусира изцяло върху работата на ръцете и краката. За начинаещи препоръчваме Finis Snorkel или по-евтиния вариант Mad Wave Pro Snorkel.
 
 
Детските шнорхели за плуване са специално проектирани за деца. Те са по-къси и по-леки от класическите плувни шнорхели за възрастни. Това улеснява плуването на децата, тъй като им е по-лесно да издухат навлязлата вода. Разбира се, те са също по-добре адаптирани към формата на детското лице, за да стоят по-стабилно.
 
 
Състезателните плувци могат да изберат кой да е плувен шнорхел, като за разнообразие препоръчваме шнорхели с опция за приставки за хипоксични тренировки. Приставките са подходящи за напреднали плувци, които желаят да укрепят белите си дробове и по този начин да плуват с ограничено количество кислород. С по-малко въздух плувецът увеличава капацитета на белите дробове и повишава способността на мускулите да работят дори при по-ниски нива на кислород. Някои производители доставят шнорхелите в пакет с приставки.
 
 
Триатлонистите и любителите на естествените водни басейни или плуването в морето също използват шнорхели на открито, когато тренират и подобряват техниката си. Те често използват допълнителни аксесоари към шнорхела, като такива за защита от вълнение, които конкретно предотвратява навлизането на вода в тръбата при неспокойни води. За плуване на открито се препоръчват шнорхели с по-дълга или извита тръба.
 
 

Полезен съвет

 
За по-добра концентрация по време на плуване е препоръчително да можем да се обръщаме с плувния шнорхел. Необходима е известна практика, за да задържим дъха си преди преобръщането, след това да издишаме по-силно в шнорхела и да изтласкаме водата, навлязла в тръбата по време на обръщането.