Как да изберем шапка за плуване?

Днес вече не всеки, който плува в басейна с шапка, е състезателен плувец. Шапката за плуване е чудесен спътник за всички плувци, независимо от техните способности. Хайде да видим защо трябва да се сдобием с такава и как да изберем правилната. Имаме цяла гама от плувни шапки, различни материали, цветове, шарки и размери.  

 

Защо да използваме шапка за плуване?

 
Плувните шапки имат няколко функции. Предпазва косата от хлорираната или морската вода, които я увреждат и изсушават. Полезна функция на шапката е, че държи косата пристегната, така че да не пречи по време на плуване и да не се заплита никъде. Следователно можем да плуваме удобно без косата да пречи на очите ни. При плуване в по-студена вода предимството на шапката е, че пази главата и ушите като ги държи на топло. Не на последно място, тя намалява съпротивлението на водата, което е предимство особено за състезателите по плуване.
 
 

Как да изберем шапка за плуване?

 
Шапките за плуване може да се различават предимно по размера, формата и материала от който се изработват. Най-важното е да изберем правилната за да ни стои добре и да се чувстваме комфортно.
 
 

Избираме плувни шапки според размера

Всеки плувец има нужда от подходяща шапка за плуване за главата си. Стандартно се предлагат само два размера плувни шапки, но ние обичаме да имаме на разположение по-голям избор.
 
1) Специалните детски шапки за плуване, така наречените Junior Cap, са подходящи за деца, понеже са по-малки от шапките за възрастни.
 
2) Стандартният размер на плувните шапки или Classic Cap е най-широко използваният от възрастни.
 
3) Така наречената Longhair Cap шапка е идеална за дълга коса. Тя предлага повече място за косата в сравнение със стандартните шапки за възрастни. 
 
4) Extra Big Cap или дори Rasta Cap са идеални за по-големи глави.
 
 
 

Избираме плувни шапки според материала

 
1) Най-често срещани са силиконовите шапки – Те са много популярни поради ниската си цена и най-вече поради избора от цветове и щампи. Силиконът е хипоалергенен, непропусклив, еластичен и има относително дълъг живот. Силиконовите шапки за плуване са малко твърди и по-трудоемки за поставяне. Въпреки това те са най-използваните и най-често срещани плувни шапки.
 
2) Неопреновите шапки са необходими през зимата – Те са предназначени специално за плуване в студена вода, така че са особено подходящи за любители на зимното плуване, закаляване, пролетни ентусиасти или триатлонистите. Неопреновите шапки обикновено са с дебелина 2 мм и предлагат перфектна термична защита, благодарение на гъбестия си материал, който абсорбира и задържа вода. Тя се затопля при контакт с топлината на тялото и тъй като трудно се оттича от гъбестата маса, около главата се образува изолиращ слой от топла вода.   
 
3) Много удобни са платнените шапки, които не скубят косата – Става дума за еластичен синтетичен материал, който запазва цвета си и е гъвкав. Обикновено по ръба си шапката има вграден ластик, за да я придържа по-добре към главата. Предимството на платнената шапка е, че не скубе косата, слага се по-лесно и стои по-добре. Недостатъкът е, че пропуска вода и по-дълго време съхне. Следователно функцията ѝ е единствено да държи косата на място за да не пречи по време на плуване. 
 
4) Най-евтини са латексовите шапки – Латексовият материал е еластичен и адаптивен. Латексовата шапка е много по-тънка от силиконовата. Предимството е, че се адаптира по-добре към формата на главата, по-гъвкава е и не толкова твърда. Латексовата шапка е непропусклива за водата и просто се избърсва след употреба. Латексовите шапки определено са сред най-евтините. Недостатък е краткият им живот, фактът, че скубят косата, и са от материал, който не е приятен за всеки. 
 
5) Комбинирани плувни шапки – Материалът, на който си струва да обърнем внимание, е например комбинацията от спандекс и силикон. Шапката от спандекс е компромис между шапка от плат и силиконова шапка. От вътрешната страна има приятна материя, която не скубе косата, а от външната страна има водоустойчив силиконов слой. Тази комбинация е по-скъпа от шапките от по-широко разпространените материали, но пък осигурява комфорт. Шапката се поставя лесно, но е необходимо тя наистина добре да пасва, в противен случай може да се изхлузва от главата.
 
 
 

Полезен съвет:

 
Имайте предвид, че при посещението на басейни често се изисква шапка и не се разрешава достъп без нея. Така че по-добре я носете със себе си.
 
Ако шапката е голяма, препоръчваме да я прегънете около челото и ушите.
 
Разбира се, плувните шапки могат да се използват и в солена вода, но също така е препоръчително да ги измиете под течаща вода след употреба.