Как да изберем педълси за плуване?

Педълсите са чудесно помощно средство за разнообразяване на тренировките, подобряване на техниката и укрепване мускулите в горната част на тялото. На пазара има обаче много видове педълси – едни са подходящи за начинаещи, а други са предпочитани от опитни плувци. Какви видове съществуват и по какво се различават?

Видове педълсите

Ключът към избора е какво желаем да постигнем с тях в басейна и за какво са ни необходими. Дали целта ни е да усилим загребването или да подобрим усещането за съприкосновението си с водата или просто да разнообразим тренировките си? Педълсите могат да бъдат класически съпротивителни, за пръсти, анти-педълси или ръкавици за плуване. Педълсите обикновено се използват при всички плувни стилове –  бътерфлай, гръб, бруст и гръб. 
 

Какъв размер педълси да изберете?

Размерът на педълсите за плуване определя степента на съпротивление, т.е. колкото по-големи са, толкова по-голямо е съпротивлението и толкова повече усилие трябва да се положи при движение във водата. Педълсите с отвори спомагат не само за намаляване на съпротивлението, но и подобряват досега с водата, като имат по-добра обтекаемост. За начинаещи, които тепърва се запознават с педълсите, препоръчваме такива с повече отвори и максимален размер до 10% по-голям от дланта. Загребването веднага става по-мощно, но в същото време няма да ощетите техниката или да нараните себе си. По-опитните плувци спокойно могат да изберат по-големи педълси. Затова избираме размера на педълсите според нивото и опита на плувеца. 
 
 

Съпротивителни педълси за начинаещи

Съпротивителните педълси са най-известни и най-широко използвани. Различават се по размер, форма и начин на закрепване към ръката. Препоръка за употребата им винаги се прилага към конкретните педълси. Задачата на съпротивителните педълси е преди всичко укрепването на горните крайници. Начинаещите плувци трябва да избират съпротивителни педълси, които са по-профилирани, имат повече отвори за да протича през тях водата и са по-малки. Педълсите за начинаещи не бива да надвишават дланта с повече от 10%. Тези педълси имат по-малко съпротивление, оказват по-малко напрежение върху ставите и изискват по-малко усилие. Много популярни съпротивителни педълси за начинаещи са ценово атрактивните Mad Wave Paddle или Aqua Tech от BornToSwim.  
 
 

Съпротивителни педълси за напреднали

Ако плувате вече известно време с педълси, значи те не са нещо ново за вас. Чувствате ли, че трябва да преминете на по-високо ниво? В такъв случай нека потърсим вече такива с по-голяма площ на загребване и по-плоски педълси. Можем да изберем и такива, които имат повече възможности за връзване чрез ластици, да ги оставим закрепени само на пръстите и така евентуално да увеличим натоварването още повече. Такива можете да откриете сред моделите Arena Vortex, Michael Phelps Strength Paddle или Tyr Catalyst Stroke Training Paddles. Когато вече сме свикнали с педълсите и плуваме често с тях, можем да ги включваме в тренировките си все по-често, дори и за по-дълги серии. Само трябва да избягвате претоварването на раменете. 
 
 
 
 

Finger Paddles (педълси за пръсти)

Педълсите за пръсти са с по-малки размери, поставят се само върху пръстите на ръката и са предназначени предимно за така нареченото скулпиране или за упражнения за развиване на усета за съприкосновението с водата. Педълсите за пръсти са много подходящи за начинаещи, тъй като размерът и формата им не изискват развиването на голямо усилие. Педълсите за пръсти могат да се използват при всички стилове плуване - бътерфлай, гръб, бруст и кроул. Много популярен модел педълси за пръсти са Speedo finger.  
 

Видове връзки за съпротивителни педълси 

Не всеки тип педълси предлага различни опции за закрепване на каишките, но ако има такава възможност, изпробвайте кой тип закрепване ще бъде най-удобен за вас. Ако ви интересува какви са различните начини за закрепване на педълси, изпробвайте нашите няколко съвета.
 
 
 

Antipaddle (антипедълси)

За разлика от традиционните педълси за плуване, тези антипедълси от MadWave намаляват съпротивлението на ръцете във водата. Те помагат за подобряване на техниката на загребване. При употреба ръката търси оптималната позиция за загребване, а педълсите принуждават да се набляга повече на загребването с предмишницата. Антипедълсите имат извита повърхност, понякога чак до върха. Тези педълси не се използват толкова често и обикновено ги включваме само за кратко време по време на тренировка. 
 
 

Неопренови ръкавици за плуване

Aqua gloves или ръкавиците за плуване се използват главно за водна аеробика. В по-малка степен могат да се използват и за плуване, но това е по-необичайно. Ръкавиците са произведени от мек неопрен и създават плувни мембрани между пръстите, които увеличават съпротивлението на ръката във водата.
 

Колко често да използваме педълси?

 
Най-важното е да свикнем с педълсите, да се научим да се концентрираме върху самото загребване и да влагаме повече сила при изпълняването му. Определено плуването с педълси не би трябвало да отнема повече от 20% от цялата тренировка. Тъй като е нещо ново и по-натоварващо, би било добре да включим по-продължителното плуване в края на тренировката. Начинаещите би трябвало да започнат с по-малки съпротивителни педълси с отвори и след това постепенно да преминат към педълси с по-голяма площ (когато целта е да се увеличава съпротивлението). 
 
 

Полезен съвет:

За увеличаване на интензивността препоръчваме комбиниране с пулбуй, който се поставя между краката да ограничи тласъците с крака и по този начин да увеличава още повече работата с ръцете.