Как да изберем неопренов костюм

Водата в природата лесно изстива, така че трябва да сте подходящо екипирани. Неопренът и неопреновите помощни средства, ведно с твърдата ви решимост, ще ви помогнат да се насладите на плуването. Нека разгледаме заедно няколко предложения за правилен избор на неопренов костюм.

Какво да имате предвид, когато изпробвате неопренов костюм?

Има безброй марки и кройки неопренови костюми на пазара, така че ключът е да ги премерите и да откриете правилния. Неопренът трябва да ви пасне като втора кожа, затова трябва да обърнете внимание на няколко основни неща. Когато го пробвате, не би трябвало да имате проблем да облечете неопреновия костюм и да клекнете с него. Краят на ръкавите трябва да завършва точно над китката, а на крачолите точно над глезените (това обаче може да варира в зависимост от височината ви).
 
В същото време не трябва да стърчи никъде и да създава вълни от излишен материал. Най-често се образуват такива в разкрача и под мишниците, така че трябва да се обърне повече внимание на тези зони. И накрая, не трябва никъде да убива или драска. Неопреновият костюм, който е твърде широк и голям, позволява по-свободен досег на тялото с водата, която така може да циркулира и да ви охлажда. Малкият костюм ограничава движенията, и намалява кръвообращението в крайниците, което ще доведе до по-ниска издръжливост и загуба на сила (главно в ръцете).
 
 

Какви неопренови костюми се предлагат на пазара?

Неопреновите костюми, както и банските, се различават според функцията си. Това означава, че трябва да търсите неопрен според употребата. Дебелината на неопрена определя здравината на изолацията. Колкото по-дебел е неопренът, толкова по-големи са изолационните му способности и толкова по-добре затопля в студената вода. Така че, ако търсите неопренов костюм за зимно плуване, добре е да изберете по-дебел. Обратно, инструкторите или плувците на дълги разстояния избират по-тънък неопренов костюм през лятото.
 
 
Друг критерий трябва да бъде функцията на неопрена. На пазара има специални неопренови костюми за триатлон с вградена велосипедна стелка, неопренови костюми за състезателно плуване на дълги разстояния или плуване през зимата или лятото.
Различават се и според дължината на ръкавите и крачолите. Също така е важно да обърнете внимание дали неопреновият костюм е предназначен за жени, мъже или деца. Неопренови костюми се произвеждат от фирми като 2XU, Tyr или Aqua Sphere.
 
 
 
 

Какво друго още да имате предвид при избора на неопренов костюм?

По-добрите неопренови костюми често са зонирани за по-добра плаваемост. В същото време са по-добре адаптирани към динамиката на движенията, така че по тях ще намерите места от по-тънък неопрен, чиято задача е да ви позволи максимален диапазон на движенията при плуване. По корпуса ще откриете материал, който създава максимална плаваемост и намаля съпротивлението, така че да подобри позицията ви при плуване,. Точно такъв е неопреновият костюм Pursuit V3, както и най-добрият състезателен неопрен Phantom 2.0.
 
Както споменахме в началото, трябва да потърсите неопренов костюм, който да ви пасва точно и да служи на вашите нужди. Въпреки това, за по-сигурно, изгледайте нашето видео или се обърнете с въпроси към нашите консултанти във всеки от филиалите ни.