Как да изберем колан за плуване?

Коланът за плуване е най-популярното помощно средство за плуване и обучение на деца. В сравнение с плувния пояс, коланът не може да се пробие, не изпуска въздух и може лесно да се затегне с катарама около тялото на малкия плувец колкото е необходимо. С пояса за плуване детето балансира, докато плува, така че е много лесно да се преобърне или да се изхлузи от него. Поради тази причина плувните колани са по-безопасни от плувните пояси.

От какво са направени плувните колани?

Коланът за плуване е изработен от мека пяна, която не потъва. Класическият плувен колан е сглобен от триъгълни части, така че да пречи възможно най-малко по време на плуване. Коланът за плуване се поставя бързо и лесно, тъй като представлява каишка с катарама, която просто се щраква и затяга, така че коланът да обхване плътно тялото на малкия плувец.
 
 

 

Плуване само с плувен колан или и с ръкави?

Плувният колан може да се комбинира с плувни ръкави или плувни кръгчета, които не потъват. Комбинацията от плувен колан с ръкави е чудесна застраховка срещу преобръщане, защото ръкавите повдигат горната половина на тялото. Ръкавите или кръгчетата са най-необходими, когато детето все още не може да държи главата си над водата. Това му дава по-голямо усещане за сигурност във водата, особено ако това е първият му контакт с нея :-).
 
 

Какъв тип колан за плуване да изберете?

Има няколко вида колани за плуване, но най-подходящ и популярен е класическият колан за плуване тип „таралежче“. Включва части, които постепенно могат да се премахват или добавят според способностите на малкия плувец. Следователно е подходящ за обучение по плуване дори и на най-малките деца, предимно благодарение на факта, че при използването му детето поддържа правилна плувна позиция и по този начин плуването става по-естествено за него.
 
 

Как да изберем плувен колан според размера?

Плувните колани са обозначени със стойности 850, 1000 и 1300. Тези числа посочват не само дължината на каишката в милиметри, но и броя на съставните носещи части (9,11,13):
 
Най-малкият плувен колан 850 е подходящ за деца под 3 години.
Средният плувен колан 1000 е подходящ за деца от 3 до 6 години.
Най-големият колан за плуване 1300 е подходящ за възраст над 6 години.
 
 

Полезен съвет:

– Ако искате да закупите един плувен колан, който да нараства с растежа на детето, препоръчително е да изберете по-голям размер плувен колан. Частите на плувния колан могат да се премахват и добавят според необходимостта.