Идеи за плувни помагала

Помагалата за плуване са чудесен помощник както за подобряване на техниката, така и за разнообразяване на техниката и спасение от монотонните тренировки. Сега заедно ще погледнем как и по какви критерии да ги избираме.

 

На пазара има безброй много помощни средства и понякога е трудно да се ориентираме в тях. Да погледнем какви помощни средства съществуват и кои за кого от вас са подходящи.
 

Дъски за плуване

Плувната дъска е чудесно помагало за всеки плувец. Чудесна е за трениране на ритането, равната позиция на тялото и е идеална опора за тези, които още не се чувстват достатъчно сигурни във водата. Произвежда се от пенест материал, така че плува на повърхността и е леко гъвкава. Някои дъски имат също отвори за пръстите за по-лесно захващане. Произвеждат ги напр.: Arena, Speedo, Funkita или Swimaholic.
 
 

 

Пулбуйове за плуване

Пулбуят за плуване е следващото помощно средство от основната екипировка, което също е подходящо за всеки плувец. Използва се за тренировка на ръцете, изравняване на позицията на тялото и помага да държите краката близо до повърхността на водата. Произвеждат се от същия материал като дъските за плуване, така че също ще плуват на повърхността. Формата е приспособена да пасва удобно между краката. На пазара ще ги намерите напр. от марките: Tyr, BornToSwim или Finis.
 
 

 

Плавници за плуване 

Плавници за плуване са чудесни за подобряване на техниката на ритане, укрепване на глезените и долните крайници и освен това доизравняват позицията на тялото. За начинаещите са за предпочитане по-меките плавници. Тяхната цел е да се подобри техниката на ритане и да не се натоварват твърде много краката. Такива произвеждат напр.: BornToSwim или Swimaholic. По-твърдите плавници съответно са по-подходящи за по-напредналите плувци. Те са по-твърди, така че гарантирано ще си осигурите необходимото натоварване и ще укрепите краката. Произвеждат ги напр.: Arena, Speedo или Tyr. Чудесна комбинация за тренировка на краката са също плавниците заедно с дъска.
 

 

Педълси за плуване

Педълсите за плуване имат подобна функция като плавниците. С тях ще укрепите и подобрите техниката на ръцете и загребването, ще изравните позицията на тялото и след сваляне на педълсите ще усещате водата по съвършено различен начин. Добра комбинация представляват заедно с пулбуй. За начинаещи са чудесни педълсите с перфорация. Водата протича през тях, така че не оказва толкова голямо съпротивление, така че можете спокойно да се съсредоточите върху техниката. Напредналите плувци за укрепване на ръцете и раменете предпочитат педълсите без перфорация. Произвеждат ги напр.: Swimaholic, Finis или Mad Wave.
 
Друг вариант са педълсите за пръсти. Те са по-малки, така че са чудесни за по-млади плувци, не натоварват толкова раменете и укрепват останалите части на ръцете. Такива произвеждат напр.: Arena, Mad Wave или BornToSwim.
 

 

Шнорхели за плуване

Шнорхелът за плуване се добавя към плувната екипировка обикновено като последен. Изравнява позицията на главата и тялото, помага да се съсредоточим върху дишането. Благодарение на него ще увеличите капацитета на белите дробове и ще можете да се съсредоточите върху техниката на цялото тяло. По-подходящи са за напреднали плувци и ги произвеждат напр. марките: Tyr, Speedo, Mad Wave или Finis.
 
 
Напротив, за по-малките плувци е чудесен коланът за плуване или детският флотационен пояс. Такива произвежда марката Matuška.